Да си припомним малко анатомията...

фигура 1
фигура 3

На края на дебелото ни черво се намира разширение, което се нарича ректум (в синьо на фиг. 1). Когато се запълни ние изпитваме познатото чувство, че трябва да отидем до тоалетната. И за да не стане авария, докато намерим подходящо място, природата мъдро е поставила там "кранче" - аналният проход е стегнат с примка и същевременно е прегънат. Това гарантира, че всичко ще си остане на място, докато не отворим прохода.

фигура 2

А как се отваря този проход? Това го знае всяко дете - достатъчно е да клекнете. Тогава се случват три неща:

1. Стягащата пуборекталната примка, (фиг 4 долу) се разхлабва и едновременно с това ректалния канал се изправя (фиг. 2-2 в ляво). Така всичко може безпрепятствено да излезе навън.

2. Бедрата притискат червата и апендикса; поддържат ги и същевременно  изтласкват съдържанието им навън (фиг. 3 в дясно).

3. Дясното бедро притиска и плътно затваря илеоцекалната клапа между тънките и дебелото черво.

Това е правилната стойката за изхождане, определена ни от природата.

Какъв е тогава проблема?

Проблемът е, че при съвременната тоалетна-стол са НЕВЪЗМОЖНИ горните три условия.

За да се изходим ние сядаме на нея. В седнало положение червата не се подкрепят от бедрата, а аналният проход остава блокиран. Налага се допълнително напъване за да се преодолее този блокаж. Ефекта е опустошителен! От една страна напъните ден след ден увреждат стените на аналния канал, предизвиквайки хемороиди и диверикули, а от друга страна без подкрепата на бедрата изхождането става непълно, илеоцекалната клапа изпуска в тънките черва бактерии и отпадъци. Така сами се замърсяваме и си причиняваме цял куп болести!

фигура 4

Запомнете едно: Така, както природата е създала тялото ни да спи в легнало положение е предвидила и да изпразваме червата си в клекнало положение!

И има защо -- тялото е безценен инструмент, резултат от милиони години еволюция. То има потенциал да живее над 120 години ако го стопанисваме правилно. Уви, повечето измежду нас едва успяват да изкарат дори половината и напускат този свят болни и грохнали, защото са съсипали тялото си.

Човекът изглежда е единственото същество на Земята, което съзнателно поврежда собственото си тяло и така си съкращава живота с болести и страдания. А всичко е толкова просто…

[връщане към главната страница]

 

Полезен ли ви беше този материал?
Искате ли повече хора да научат
истината за порцелановия трон?

Дарете   лв. за образователна кампания*
* - парите ще се използват за издаване на малка образователна брошура,
     публикуване на платени реклами във вестници, списания и банери
     в Google и наши търсачки.

Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки

Можете да споделите впечатленията си тук: